duminică, 27 aprilie 2014

Un om realizat!

În ultimele nopţi dorm aiurea (nu că ar fi ceva nou). Trec printr-o perioadă mai deosebită, despre care nu sunt încă pregătită să povestesc... Pentru a face ca timpul să treacă mai uşor, m-am gândit să deschid şi acest blog. Sunt o grămadă de gânduri şîntrebări pe care le cred secrete şi pe care nu le menţionez în discuţiile faţă în faţă. Mă gândesc că dacă le am eu, mai sunt şi alţii... şi totuşi nici ei nu le menţionează, aşa că voi scrie despre ele aici.

De ce, ca să fii aşa zis un om realizat, trebuie să termini nu ştiu ce studii, să ai nu ştiu ce situaţie financiară, să te îmbraci nu ştiu cum, să posezi nu ştiu ce locuinţă şi maşină şi câte şi mai câte? De ce părinţii şi societatea ne-au învăţat asta şi noi învăţăm la rândul nostru generaţia următoare la fel? De ce facem asta? De ce nu considerăm că suntem realizaţi doar prin simplul fapt că existăşi că facem ceea ce facem? De ce tindem să fim într-o continuă competiţie cu noi înşine şi mai ales cu alţii? Înţeleg să ne dorim să fim mai buni şi mai înţelegători, dar de ce de obicei ne dorim să avem mai mult, să câştigăm mai bine decât anul trecut sau mai bine decât nu ştiu cine? De ce ca să fii considerat un om realizat mai înseamnă să ajungi faimos şi să apari prin media şi să spui printre altele dacă eu pot, poţi şi tu? O mare gogomănie de altfel! Nici nu am timp să scriu de ce cred asta (pe scurt fiecare este unic şi oricât de uşor sau greu este ceva pentru cineva, acel lucru nu poate fi realizabil sau dorit de toată lumea). 

De ce un analfabet nu este considerat un om realizat? Sau un beţiv? Sau o dansatoare? Sau un cerşetor? De ce, de exemplu, aceste trei cuvinte (analfabet, beţiv şi cerşetor) au de obicei o conotaţie negativă. De ce nu am auzit pe nimeni niciodată spunând mi-aş dori să devin cerşetor? Sau să fi fost analfabet? De ce cuvântul cerşetor nu este sinonim cu cercetător, doar sună şi arată aproape la fel? De ce considerăm că oamenii aşa zis educaţi sunt realizaţi? De ce nu scriem în CV am cerşit timp de doi ani? Sau am fost beţiv timp de cinci ani? Sau sunt beţiv de cinci ani? De ce Max Weber a născocit statusul şi noi am continuat să-l alimentăm? Și dacă tot l-a născocit de ce nu l-a construit în aşa fel încât să beneficiem toţi de el? Adică de ce trebuie să ne diferenţiem prin el? De ce trebuie să respectăm mai mult o persoană care a trăit mai multe zile decât alta? Și pe cine să respectăm mai mult? Pe bebeluşi sau pe bătrâni? De ce nu respectăîn mod egal?         

De ce se spune nu e o ruşine să fii femeie de serviciu? De ce nu am auzit niciodată nu e o ruşine să fii doctoriţă... Și mai aud pe unii şi pe alţii eu respect pe toata lumea, de la director până la femeia de serviciu. Mi se pare doar mie că numai afirmând asta, deja este o diferenţă?  

Tu ce gânduri şîntrebări secrete ai?
Numai bine!

10 comentarii:

  1. De ce? intrebarea eterna in orice situatie.
    Pentru ca oamenii isi doresc mai mult de la viata si nu se mai multumesc cu putin exact de cand am gustat din marul cunoasterii.
    Stiu ,este un chin sa vrei mereu mai mult si mai mult,dar asa e viata mai interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt. comentariu si invitatie Remus. Din greseala am sters comentariul cu invitatia, dar te voi vizita...
      Numai bine!

      Ștergere
  2. Buna! Am si eu un blog poate vrei sa ne urmarim reciproc:)
    oanna-blog.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  3. offf, cate ganduri, candva o sa primesti raspunsuri la toate intrebarile tale, momentan bucura-te de prezent :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) am sa incerc...
      Numai bine si te mai astept pe la mine!

      Ștergere
  4. pai...daca sunt secrete, ele gandurile, nu le pot dezvalui:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) asa e... tocmai de aia cuvantul secrete este in ghilimele...

      Ștergere
  5. Traim intr-o societate cretina si, oricat as incerca, nu gasesc explicatia potrivita pentru care noi, cei din generatia asta (si nu numai) trebuie sa induram atatea....

    http://cuvinte-din-sufletul-meu.blogspot.ro/2013/12/visurile-se-platesc.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt. comentariu si vizita Roxana. Te voi vizita!
      Numai bine si te mai astept pe la mine...

      Ștergere