miercuri, 30 aprilie 2014

Academia Română


Din întâmplare am ajuns să vizionez o mică parte a ediţiei 34, emisiunea 
Ce gândesc femeile (Prima TV). Patru femei vorbeau despre cum ar trebui 
să se îmbrace o femeie în cazul în care nu doreşte să arate ca o piţipoancă. Consider că mi-am pierdut timpul ascultând acele gogomănii şi că emisiunea ar trebui să se intituleze Ce gândesc unele femei. Totuşi am reflectat asupra 
cuvântului piţipoancă care înseamnă şi tânără uşuratică (dexonline.ro). 
Definiţia este preluată dintr-un dicţionar de tip neoficial numit Dicţionar de argou al limbii române (2007).

Există multe cuvinte care definesc comportamentul sau aparenţa unei femei. 
O parte din aceste cuvinte nu există şi în varianta masculină, iar cele care există nu sunt chiar depreciative. De ce?

Cine face parte din Academia Română? Răspuns: toţi membrii sunt bărbaţi. 
De ce? Habar nu am! Sunt atâtea femei care ar putea fi membre.

Revenind la cuvântul piţipoancă... După cum ştim, Dicţionarul exlicativ al limbii române este editat de Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Al. Rosetti al 
Academiei Române şi da, personalul de cercetare include şi femei. 
Dar personalul de cercetare al acestui institut nu a considerat că anumite cuvinte ar trebui introduse în dicţionar şi că anumite definiţii ar trebui rectificateDe exemplu cuvântul curvar înseamnă şi afemeiat, cuvânt care la rândul lui înseamnă şi bărbat care umblă după femei, căruia îi place să facă curte femeilor. Cuvântul curvă înseamnă şi femeie care duce o viaţă desfrânată. De ce cuvântul curvar nu înseamnă şi bărbat care duce o viaţă desfrânată? Sau de ce cuvântul curvă nu înseamnă şfemeie căreia îi place să facă curte bărbaţilor în loc de femeie care duce o viaţă desfrânată? De ce nu am auzit niciodată expresia un bărbat de moravuri uşoare, ci doar o femeie de moravuri uşoare? Există mulţi termeni peiorativi doar în varinta feminină.
De ce nu există şi în variata masculină? Cum ar fi: başold, mastroc şi paceaur.

Tu ce cuvinte ai vrea să rectifici sau să introduci în DEX?
Numai bine!

12 comentarii:

  1. Bună dimineața!
    E, așa e mai aproape de lumea mea! Adică ai preucupări mai pământeane! Sunt convins că dincolo de nori e o lume a stelarilor, faptul că nu o percep nu mă deranjează, vă admir pe voi, locuitorii acelei lumi dar prefer viața de lângă mine!
    Aaaa, nu înseamnă că sunt locuitor al academiei, doamne-ferește, dar măcar lumea asta e mai aproape! :)
    Interesane abordările, am citit și capra cu trei iezi, da, probabil așa face fiecare generație, vrea modelarea lumii după ideile proprii, eu rămân la selecția naturală!
    Principala mea preocupare este cum de locuitorii țării Cugiria aruncă gunoaie peste tot! Apoi voi încerca și alte abordări! Nu mă grăbesc, mi-am propus ca în acest secol să mă lupt cu gunoaiele!
    Zi bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pt. comentariu Vasile!
      Nu inteleg partea cu preocuparile pamantene, la ce faci referire?
      Succes si te mai astept pe la mine...

      Ștergere
  2. Foarte interesantă problema pusă de tine. Dintr-un punct de vedere lingvistic, Academia nu are rolul și căderea să impună sensuri cuvintelor limbii vorbite pentru a impune anumite orientări morale sau moralizatoare. Limba este tratată de știință ca un organisma viu, care evoluează natural, iar lingviștii au sarcina nu de a impune, ci de a observa normele ei și evoluția ei în timp. La fel, un biolog observă că găinile și cocoșii au comportamente diferite, dar nu postulează un ideal de egalitate între aceste păsări.
    Observația ta are însă o mare - chiar mare! - însemnătate dpdv social. Într-adevăr, sensurile cuvintelor surprind modul în care acest popor (și nu numai, cam toate popoarele lumii au aceeași percepție) concepe diferența dintre bărbat și femeie când vine vorba de „ușurătate”.
    Personal, cred asta: pentru familie și societate, rolul femeii este MULT mai important decât cel al bărbatului. De exemplu, un bărbat care își părăsește familia face un rău major prin aceea că lasă în urmă o familie mai slabă, mai expusă, mai fragilă etc. O femeie nu își părăsește familia. O femeie își poate părăsi casa, de exemplu, dar ea ESTE familia, dacă pleacă ea nu lasă în urmă o familie mai slabă, ci nu lasă în urmă nimic.
    De aceea, păcatul femeii are o greutate mult mai mare, surprins de popor în cuvinte care taxează (naming and shaming) un comportament ceva mai distructiv social decât echivalentul masculin.
    Fiind și acestea zise, cred că un mare lingvist român, ca de pildă Mioara Avram, ar spune că așteptăm momentul în care sensul în vorbire al cuvintelor va reflecta concepția nouă și foarte recentă, la scara istoriei, a egalității între sexe.
    PS Ca idee, această postare mi se pare una dintre cele mai inteligente pe care le-am citit pe vreun blog din România vreodată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un super comentariu!
      :) Multumesc mult Ab Elard si te mai astept pe la mine...

      Ștergere
  3. Bună Cristina!
    Foarte interesant articolul!
    O zi minunată îți doresc!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Multumesc Elena!
      Numai bine si te mai astept pe la mine...

      Ștergere
  4. Foarte fain blogul, Cristina!
    Imi place!
    Mult succes cu el!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult!
      Numai bine si te mai astept pe la mine...

      Ștergere
  5. Super articol si imi place abordarea ta. Prefer sa nu-mi dau prea mult cu parerea, am avut prietene pitipoance (nu ca le-am numit eu, dar faceau tot posibilul sa-si pastreze titulatura asta) si am incercat sa nu le judec, fiecare alege ce doreste in viata.

    Pe scurt, asa e de cand lumea, barbatul hoinareste si inseala, fara a fi privit in vreun fel; daca o femeie are o asa atitudine e vazuta ca cea mai mare panarama...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt. vizita si comentariu Roxana!
      Numai bine si te mai astept pe la mine...

      Ștergere
  6. Buna Cristina:)
    Am acceptat invitatia ta facuta pe blogul meu Coltisor de Rai la aceasta postare Elevi de școală si m-am inscris la persoane interesate.
    Poate ai placerea sa te inscrii si tu la mine pe blog si sa-l urmaresti.
    Te astept! Numai bine!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt inscrisa deja! De cel putin 1 an...
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere